Zwangerschaps Massage
Massagetijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam. De spieren en gewrichten worden losser en soepeler om je voor te bereiden op de bevalling van je kind. Je kan hierdoor lichamelijke klachten krijgen, zoals pijn in je rug en nek, bekkenklachten. Deze klachten kunnen verminderen door massage.
Je mag je hele zwangerschap gemasseerd worden. In de eerste drie maanden helpt massage je weer fitter te voelen, het verlicht hoofdpijn en misselijkheid. Vanaf de vierde maand van je zwangerschap kun je rugklachten en beenkramp krijgen. Massage verlicht die klachten en je voelt je beter in je vel. Het laatste trimester moet het lichaam zich in een korte tijd aanpassen op de snel groeiende baby. Dit uit zich vaak in bekken-, rug-, nek- en schouderproblemen, vocht vasthouden en slecht slapen. Massage kan die klachten helpen verlichten.
Als je last hebt van een typische zwangerschapsklacht dan helpt massage deze klachten juist te verminderen. Mocht je een medische klacht hebben, overleg dan eerst met je arts. Meld deze medische klachten vooraf.
Ik masseer je terwijl je op je zij ligt. Zolang het nog comfortabel voor je is masseer ik je ook terwijl je op je rug ligt.
Na de derde maand kan ik de massage als
je dat wilt ook aanvullen met hotstonemassage.
Ontspanningsmassage is een lichaamsmassage op de huid, waarbij een
warme massageolie met etherische oliën en warme doeken worden
gebruikt. Huid en spieren ontspannen zich door middel van zachte
tot stevige knedingen, strijkingen en fricties. Dit stimuleert de
doorbloeding van de weefels, voert afvalstoffen af en verbetert de
spierfunctie en de stofwisseling van de spieren.
Daarnaast word je in een ‘dynamische massage' op een zacht
ritmische wijze gerold, geschud, gerekt en gewiegd. Bewegingen die
er voor zorgen dat je diep losgemaakt wordt en letterlijk en
figuurlijk in beweging komt. Een hotstonemassage is een massage
met warme stenen. De stenen komen uit een verwarmd waterbad en
hebben een temperatuur van ca. 45 graden.
Bij een ontspanningsmassage wordt je uitgenodigd om de aandacht
uit te laten gaan van het hoofd naar het lichaam. Zo kan het
lichaam zich bewust worden hoe het voelt.
De massage vindt plaats in een sfeervolle ruimte met gedempt licht. De behandeling wordt volledig op jou afgestemd. Het is belangrijk dat dat jij je comfortabel voelt en je helemaal kunt ontspannen. Eerst bespreken we de duur van de zwangerschap, je eventuele klachten en wensen. Dit bepaalt de inhoud van de massage en in welke houdingen je het beste kunt liggen. Vaak is dit een combinatie van op je zij en rug. Waar nodig word je ondersteund door kussens. Ik dek je toe met warme doeken.
Massage werkt ontspannend. Je spieren
worden soepeler. Je bloedcirculatie en
Je ademhaling wordt dieper en je hoofd komt even helemaal tot
rust. Je lichaam kan zich herstellen. Door even stil te staan bij
alle veranderingen in je lichaam word je bewuster van de baby in
je buik. Uit onderzoek blijkt dat zwangerschapsmassage onder meer
positieve effecten heeft op beter slapen, minder rugpijn en minder
aanmaak van stresshormonen.
Massage na de zwangerschap
Je lichaam heeft door de zwangerschap en bevalling een flinke extra inspanning geleverd. Vooral je spieren en pezen hebben te lijden gehad. Massage na je bevalling zorgt ervoor dat je lichaam sneller en vollediger herstelt.
Ontzwangeren kost tijd. Veel vrouwen hebben tot een jaar na de bevalling last van een aantal klachten. Bekende klachten zijn hoofdpijn en vermoeidheid. Ook kunnen vrouwen in deze periode last krijgen van stemmingswisselingen. Massage kan deze klachten verlichten.
Een kindje verzorgen vraagt veel van je lichaam. Je tilt en draagt veel. Geen goede zithouding tijdens de borstvoeding en zwaardere borsten kunnen gespannen nek- en rugspieren geven. Massage laat je spieren weer helemaal ontspannen.
Een massage kan bovendien een goed middel zijn om even tijd voor jezelf te nemen. Je kindje vraagt veel van je. Dat betekent dat je soms je eigen behoeften moet uitstellen. Bij de masssage gaat het even alleen om jou en je lichaam.
De massage vindt plaats in een sfeervolle ruimte. De behandeling wordt volledig op jou afgestemd. Het is belangrijk dat jij je comfortabel voelt en je helemaal kunt ontspannen. Na een zwangerschap kunnen borsten en buik nog een tijd gevoelig zijn. Waar nodig wordt je dan ook ondersteund door kussens. Ik dek je toe met warme doeken.
Als je wordt gemasseerd...
- Massage werkt ontspannend. Je spieren worden soepeler. Je bloedcirculatie wordt gestimuleerd.
- Je ademhaling wordt dieper en je hoofd komt helemaal tot rust. Je lichaam herstelt zich.
Hoe ziet een massage er uit?
Elke massage is anders. Voor de massage praten we even om te horen waar je voor komt of wat belangrijk is. Na afloop is er tijd om rustig bij te komen. Ik gebruik warme etherische olie en een comfortabele massagetafel. Voor mensen met rug, schouder of nekklachten, is er een speciale hoofdsteun. Er wordt niet veel gezegd, het is warm, je wordt behaaglijk toegedekt met warme doeken op plaatsen waar niet gemasseerd wordt. De eerste massage is meestal een algemene massage, een soort kennismaking. Als je vaker komt wordt het steeds meer toegespitst op jouw lijf, behoefte en stemming.